Sağlık Bakanlığı, özel hastaneler için yeni yönetmelik ile denetim ve akreditasyon süreçlerini güncelledi. Bu değişiklikler, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmayı hedefliyor. Özel hastanelerde yapılan işlemlerin tıbbi gereksinimlere uygunluğunu kontrol eden bir denetim sistemi hayata geçirildi. Eski yönetmelikte yalnızca kalite standartlarına uygunluk kontrol ediliyordu. Yeni yönetmelikte ise tıbbi işlemlerin içerikleri de denetime tabi tutulacak.
Yönetmelik ile birlikte Sağlık Bakanlığı, 20 bilimsel komisyon kurdu. Bu komisyonlar, işlemlerin tıbbi gereksinimlere uygunluğunu değerlendirecek. Bilimsel komisyonlarda Türkiye'nin önde gelen uzmanları yer alacak. Bu uzmanlar, yenidoğan yoğun bakım, acil sağlık hizmetleri gibi birçok branşta görev alacak.
Özel hastanelerde, SGK tarafından belirlenen fark ücretleri dışında herhangi bir ücret talep edilmesi yasaklandı. Yeni yönetmelikle, fahiş fiyat politikasının önüne geçilerek standart bir fiyat politikası hayata geçirildi. Fiyatlar belirlenirken SGK tarafından belirlenen SUT fiyatları baz alınacak.
Özel hastanelerde yataklı servislerin, yoğun bakımların ve kliniklerde sunulan hizmetlerin üçüncü kişiler eliyle yürütülmesi durumunda ruhsatlar iptal edilecek. Bu sayede, sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması hedefleniyor.
Özel hastane açmak isteyenler için önemli kriterler getirildi. Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyenlerin hastane açması engellendi. Ayrıca, ruhsat iptali gerçekleşen kişilerin yeniden hastane açmaları kısıtlandı. Sağlık Bakanlığı, akreditasyon süreçlerini zorunlu hale getirdi.
Özel hastanelerin Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü tarafından akredite edilmesi gerekecek. Bu akreditasyon belgesi üç yıllığına verilecek ve her yıl kontrol edilecek. Kalite akreditasyonu, sağlık hizmetlerinin standartlarını yükseltmeyi amaçlıyor.
Vatandaşların özel hastanelerden aldığı sağlık hizmetinden memnuniyetini bildirebilmesi için Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi ile entegre karekodlu etiketlerin özel sağlık tesislerine konulması zorunlu hale getirildi. Bu uygulama, vatandaşların doğrudan Bakanlığa bildirimde bulunabilmesini sağlayacak.
Uzman hekimlere, muayenehanelerini kapatmaları kaydıyla özel hastanelerde kadro şartı aranmaksızın çalışma imkanı getirildi. Ayrıca, özel hastanelerde eczane teknikeri, radyoterapi teknikeri gibi kadroların zorunlu hale getirilmesi sağlandı.
Özel hastaneler, 24 saat hizmet verecek ambulans servisine kayıtlı, denetlenebilir nakil ambulansı bulundurmak zorunda olacak. Bu uygulama ile kayıt dışılığın engellenmesi ve vatandaşa erişilebilir sağlık hizmeti sunulması amaçlanıyor. Deprem riski gibi zaruret teşkil eden hallerde özel hastanelerin güvenli binalara taşınmasında kolaylık sağlanacak.
Özel hastanelere palyatif bakım yatağı açmak istemeleri halinde kolaylık sağlanarak bakıma ihtiyaç duyan hastaların sağlık hizmetine daha kolay erişmesi hedefleniyor. Bu yeni düzenlemeler, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmayı ve vatandaşların memnuniyetini sağlamayı amaçlıyor.